Новини

новини в сфері адвокатури

У штаті Арізона, США завершився гучний судовий процес по обвинуваченню

поліцейського у вбивстві беззбройного чоловіка під час затримання. Офіцера Філіпа Брейлсфорда було виправдано присяжними за обвинуваченням у вбивстві, повідомляє BBC. 

У січні 2016 року поліція прибула на виклик за повідомленням, що озброєного чоловіка бачили у вікні готельного номеру. У поліцейському звіті було зазначено, що 26-літній Деніел Шейвер показував своїм друзям гвинтівку, яку він використовував для вбивства птахів. Пізніше з’ясувалось, що гвинтівка була пневматичною, а не справжньою вогнепальною зброєю. Також у звіті було вказано, що в номері Шейвер випивав разом із своїми двома друзями, один із яких пішов ще до прибуття поліції.

Як можна побачити з опублікованого з місця події відеозапису, один із полісменів, спостерігаючи, як двоє людей виходять із готельного номеру, на який поступило повідомлення, наказав цим особам лягати на підлогу. Шейвер та його супутниця без спротиву одразу підкорились командам поліцейського. Потім офіцер Філіп Брейлсфорд наказав Шейверу повзти по підлозі прямо до нього. Шейвер погоджується, але він плаче й просить полісмена не стріляти в нього.

 

В якийсь момент, попри команди поліцейського, Шейвер поклав свої руки на спину. На що офіцер Брейлсфорд попереджає його не робити так знову. «Ти робиш це ще раз, й ми стріляємо в тебе, ти це розумієш?», - спитав страж порядку. На відео чітко видно, як Шейвер відповідає: «Так». Але буквально через декілька секунд він тягне руки до свого поясу. Й після того офіцер Філіп Брейлсфорд робить п’ять  пострілів по Шейверу з автоматичної зброї. Як наслідок, Шейвер помирає одразу на місці події. 

У поліцейському звіті зазначено, що цей рух Шейвера «був дуже схожий на те, що він намагається дістати пістолет». Крім того, адвокат містера Брейлсфорда сказав, що його клієнт дбав про безпеку своїх колег-поліцейських та жінки, яка була із Шейвером. Однак слідчі потім не знайшли жодної вогнепальної зброї на тілі вбитого Шейвера.  Слідчі погодились, що рух Шейвера був дуже схожий на спробу дістати пістолет, але це також могло б бути сприйняте, наче загиблий намагається поправити свої шорти, які впали, коли офіцер наказав Шейверу повзти до нього. 

Після менш ніж шестигодинної наради присяжні визнали Брейлсфорда невинним за всіма обвинуваченнями. Слід відзначити, що у разі винесення обвинувального вироку полісмену загрожував би максимальний термін покарання за інкримінованою йому статтею – 25 років. 

Варто додати, що офіцер Брейлсфорд був звільнений з поліції через 2 місяці після настання цієї події. Також вдова загиблого та його батьки подали позов про протиправне заподіяння смерті проти міста Меси, Арізона, де сталась зазначена подія. 

За інформацією Independent, згідно статистики, з 2005 року 84 американським поліцейським було пред’явлено обвинувачення у вбивстві чи вбивстві при виконанні службових обов’язків. Серед  них  32 полісмени засуджені. Таким чином, у США лише незначна кількість обвинувачених поліцейських врешті-решт притягуються до кримінальної відповідальності за застосування зброї.